Zastupiteľstvo PSK schválilo kúpu Warholových diel za milión eur

19.04.2011 Prešov

Prešov 19. apríla (TASR) – Zastupiteľstvo Prešovského samosprávneho kraja (PSK) dnes schválilo kúpu série Desať portrétov Židov 20. storočia od Andyho Warhola pre medzilaborecké múzeum moderného umenia za jeden milión eur. Pravicový klub KDH,SDKÚ-DS chce dať podnet na prokuratúru.
Na základe prijatého uznesenia má PSK vlastníkovi spomínaných diel Eugenovi Gališinovi zaplatiť spomínanú sumu v štyroch splátkach do roku 2014. Viacerí pravicoví poslanci uvádzali, že pri komunikácii s aukčnými sieňami zistili, že sa takéto diela dali kúpiť niekoľkonásobne lacnejšie.
\"Je to nehorázne predražená cena za tieto obrazy. Všetky argumenty, ktoré padli na zastupiteľstve, boli v náš prospech. Hovorili sme, že sa dajú kúpiť za 140.000 eur, hovorili sme, že sa dajú kúpiť za 100.000 eur, nikto nepočúval,\" povedal po hlasovaní novinárom predseda pravicového klubu Juraj Hurný. Dodal, že pred začiatkom zastupiteľstva dúfal, že táto kúpa, ktorú už raz regionálny parlament vo februári neodsúhlasil, bude stiahnutá a cena sa prehodnotí.
Podobný postup v pléne navrhoval aj poslanec Štefan Kužma (SDKÚ-DS). \"Nie som proti kúpe obrazov pre toto múzeum. Treba však zvážiť cenu a to, koľko Warholových diel by sme vedeli za tento milión získať,\" povedal Kužma, pričom sa tiež odvolával na ceny, ktoré im vraj po diskusii na internete odporúčali obchodníci s umením.
Kúpu obrazov, naopak, odporučili niekoľkí poslanci klubu Smer-SD,ĽS-HZDS. Podľa Jozefa Haleckého má doplnenie zbierky v múzeu veľký význam pre región, kde mal Warhol korene a zvlášť pre rusínske obyvateľstvo.
\"Obávam sa, že ak obrazy nezískame, môžu skončiť niekde inde a už sa v tomto múzeu nemusia znovu objaviť, čo by bola škoda,\" povedal Halecký.
Predseda PSK Peter Chudík v rozprave uviedol, že súkromný majiteľ zbierky ponúka 26 výtlačkov z 30 kusovej autorskej tlače, ktoré sú signované a číslované rukou Warhola a sú odborníkmi vysoko cenené. Okrem toho bolo v tom čase vytlačených ďalších asi 200 sérií v hlavnej tlače.
V záverečnom hlasovaní z 57 prítomných poslancov nakoniec kúpu za jeden milión eur podporilo 30 poslancov, 23 bolo proti a štyria nehlasovali.
Súčasťou uznesenia bolo aj to, že predávajúci bezplatne zapožičia Múzeu moderného umenia Andy Warhola v Medzilaborciach na 20 rokov ďalších 27 obrazov.
Podľa Hurného schválená suma za tieto diela bola neadekvátna, napriek tomu, že ide o autorskú tlač a vzniká tu podozrenie z nehospodárneho nakladania s financiami.
\"My preto dáme podnet na prokuratúru, aby prešetrila možný trestný čin nehospodárneho nakladania s verejnými prostriedkami. Dáme podnet na Úrad pre verejné obstarávanie, či boli dodržané všetky zákonné záležitosti pri tejto kúpe,\" dodal Hurný. 
 

Vyberte región